Een aantal leerlingen van Berufskolleg Paul Julius Reuter uit Aken, GO! Next Level X uit Hasselt, het Broeklandcollege uit Hoensbroek en het Grotiuscollege uit Heerlen werken op 8 (Heerlen), 9 (Hasselt),en 10 (Aken) november, drie dagen lang samen aan een nieuwe euregionale documentaire. Eerder verschenen al twee andere documentaires van hun hand; Moresnet en Vrij zijn.

Het betreft een langdurige samenwerking, met als doel de leerlingen uit de diverse deelgebieden van de Euregio met elkaar te laten kennismaken, en te leren van elkaars geschiedenis. Dit jaar hebben we gekozen voor een thema, waarbij wij op onderzoek uitgaan naar de gevolgen van de dekolonisaties voor de mensen in onze regio. In Nederland kijken we naar Indonesië, in België naar Kongo en in Duitsland naar Namibië.

De eerste dag, maandag 8 november, zal zich afspelen in Heerlen. We hebben een mooi dagprogramma voor 60 leerlingen gemaakt. In de ochtend starten we met de film De Oost. Deze speelt zich af in het Nederlands-Indië van 1946 ten tijde van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Een jonge uitgezonden soldaat genaamd Johan raakt in de ban van legerkapitein Raymond Westerling, die contraguerrilla acties tegen de Indonesische guerrilla’s en zuiveringsacties op Zuid-Celebes leidt. Langzamerhand plaatst Johan steeds meer vraagtekens bij de oorlog.

In de middag gaan de leerlingen in groepjes aan slag. Zij interviewen dan een aantal gasten, en deze gesprekken worden gebruikt in een documentaire die wij in mei willen vertonen in Filmhuis de Spiegel in Heerlen. Ook een fototentoonstelling over Kongo zal bezocht worden.

Voor degenen die nog iets meer willen weten over Indonesië, is er ’s avonds gelegenheid tot kennismaking met Philipp Droge, schrijver van het boek Moederstad, dat gepresenteerd zal worden in het Glaspaleis/Schunck. Ook ouders zijn daarbij welkom, de kosten bedragen 5 euro.

 

Datum en Tijd:            maandag 8 november 2021 van 09.00-16.00

Plaats:                       Ochtend De Royal/Filmhuis De Spiegel

Middag Schunck

Adressen:                   Filmhuis De Spiegel: Stationsplein 5 6411 NE Heerlen

Glaspaleis/Schunck: Bongerd 18, 6411 JM Heerlen.

 

 

 

 

 

 

 

Wil jij naar school op Grotius?
Super tof!

Meld je aan  


Downloads  


Contact
We zijn elke schooldag geopend en telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur.

Akerstraat 117 - 6417 BM - Heerlen
045 571 39 52
info@grotius-lvo.nl

© 2023 - Grotius College