Op donderdagmiddag 24 maart heeft de jury van onze school, bestaande uit 13 leden, de online slotmanifestatie van De Inktaap (een literaire prijs uitgereikt door scholieren) meegemaakt op leerplein 3. Om de pijn van de door corona geannuleerde uitstap naar Rotterdam enigszins te verzachten, had de organisatie wat Inktaap-parafernalia opgestuurd zoals vlaggetjes, notitieboekjes en tassen,  en trakteerde de school onze ‘Inktapen’ op een broodje naar wens van de catering. Twee Inktapen hadden bovendien cakejes gebakken ter verhoging van de pret.

De prijsuitreiking werd uitgezonden via een livestream, en dat verliep uitstekend. Na een gezamenlijke opening konden we de programmaonderdelen van onze keus volgen: eerst een nadere kennismaking met de auteurs, die ingingen op live ingebrachte vragen van  scholieren, vervolgens een debat over de boeken met leerlingen van andere scholen.

De strijd om de Inktaaptrofee ging dit jaar tussen de volgende romans:

De saamhorigheidsgroep, van Merijn de Boer

Zwarte schuur, van Oek de Jong

Cliënt E. Busken, van Jeroen Brouwers

Drie mannelijke auteurs dus, van wie de laatste twee zwaargewichten al aan de ‘oude’ kant (60+ en 80+).

Dat gegeven heeft de 900-koppige jury – alle deelnemende scholieren uit Nederland en Vlaanderen-  best wel parten gespeeld, en dat brachten heel wat meisjes naar voren bij het debat over de drie boeken.

Onze Grotius-jury had in grote overeenstemming gekozen voor Zwarte schuur ; deze roman gaat over de ontwikkeling en relaties van een zestigjarige schilder, die gevormd is door een noodlottige gebeurtenis in zijn jeugd. Maar de uiteindelijke winnaar is  De saamhorigheidsgroep geworden, dat een satirisch beeld geeft van een elitaire groep idealisten in de jaren tachtig. Niet toevallig was dit de ‘lichtste’ roman van de drie.

Hulde aan de winnaar, maar ook aan de Grotianen die afgelopen schooljaar mee hebben gedaan aan dit project, en het mee tot een succes hebben gemaakt!

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de cultuurkaart

Wil jij naar school op Grotius?
Super tof!

Meld je aan  


Downloads  


Contact
We zijn elke schooldag geopend en telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur.

Akerstraat 117 - 6417 BM - Heerlen
045 571 39 52
info@grotius-lvo.nl

© 2023 - Grotius College